Balanceerbedrijf.nl
Dynamisch balanceren van machines
Over ons
Metaal is onze passie
Waarom maakt één van de twee identieke machines meer lawaai dan de ander? Waarom begint mijn stuur te trillen wanneer ik 100km per uur rijd? En niet bij 80km per uur? En hoe komt het dat die waaier aan het plafond plotseling alle kanten op gaat? Het antwoord is onbalans. Een machine moet in balans zijn om goed te kunnen werken. Tijdens de productie wordt alles zo gemaakt dat het perfect op elkaar aansluit. Zodra dit wordt ontwricht, gaat het lawaai maken of andere bewegingen; het probeert zichzelf te balanceren.
Onbalans verhelpen
met balanceren
Een onbalans kan ontzettend vervelend zijn. Het apparaat maakt in veel gevallen meer lawaai, maar soms levert het ook in op prestaties. De machines in jouw onderneming moeten op volle toeren kunnen draaien én de maximale productie aankunnen. Alleen op die manier kan jouw onderneming jaar in jaar uit blijven groeien.
Omdat een machine geproduceerd is op basis van een perfecte balans, gaat er vaak snel meer kapot wanneer er onbalans optreedt. De lagers, behuizingen en ophangingen van machines krijgen het bij een onbalans namelijk erg zwaar te voortduren. Na een te lange onjuiste belasting kunnen ook deze componenten het begeven wat tot ernstige schade kan leiden, iets wat je te allen tijde wilt voorkomen. Onderneem daarom direct actie wanneer je merkt dat er wat er aan de hand is wat op onbalans kan duiden.
Trommels Pompwaaiers Ventilatorwaaiers Klepel-assen Freesassen Aandrijfrollen Rotoren Strodektrommels Vijzels Poelies
Verschillende soorten van onbalans
Statische onbalans
Wanneer de machine niet in werking is en een trommel of as naar één kant rolt, spreken we van statische onbalans. Om statische onbalans te verhelpen, brengen we aan één zijde extra gewicht aan, of verwijderen we gewicht aan de andere zijde. Dit wordt stapsgewijs zeer nauwekeurig uitgevoerd totdat de trommel of as weer perfect in balans is.
Koppel onbalans
Wanneer de statische onbalans is verholpen door extra gewicht aan te brengen wordt de machine aan het werk gezet. Omdat er vaak gewicht op een andere plek wordt toegevoegd aan de andere zijde, ontstaat er koppel onbalans. De gewichten die elkaar in evenwicht houden bij stilstand van de machine (voor het verhelpen van de statische onbalans), zorgen voor trillingen in een werkende machine (dit noemen we de koppel onbalans). Ook een koppel onbalans kunnen we bij Jeroen Roels verhelpen door een andere manier van balanceren.
Dynamische onbalans
In veel gevallen heeft een machine niet alleen last van statische of koppel onbalans, maar een combinatie van beiden. In dat geval spreken we van een dynamische onbalans. Ook wanneer er sprake is van een dynamische onbalans kan dit door een speciale manier van balanceren worden opgelost. Jouw machines goed laten functioneren is onze specialiteit.
Een optimale werking van jouw machines
Een machine werkt optimaal als deze mechanisch klopt, alle onderdelen in orde zijn en werken zoals het hoort. Een onbalans mag daar geen onderdeel van zijn.
Machines afkomstig uit de industrie of landbouw laten balanceren
Balanceren is een vak apart. Het is iets wat niet voor iedereen is weggelegd en om het goed te kunnen, is het belangrijk dat iemand veel ervaring heeft. Wanneer een machine of onderdelen zijn gebalanceerd, hoort het vanzelfsprekend te zijn dat deze componenten het de komende tijd weer goed doen. Bij Jeroen Roels zijn we ons ervan bewust dat goed draaiende machines voor ondernemingen noodzakelijk zijn.
Wij balanceren dagelijkse diverse onderdelen. Denk hierbij aan rotoren, aandrijfrollen, vijzels, poelies en trommels. Maar ook ventilatorwaaiers en pompwaaiers komen geregeld voorbij. Daarnaast is er ook veel vraag naar het uitlijnen van klepel-assen en haksel-assen. Alles is bij ons te balanceren. Neem voor de mogelijkheden vrijblijvend contact met ons op.
De balanceerbank
Het balanceren gebeurt bij Jeroen Roels op een balanceerbank van het merk Schenck. Onze balanceerbank, type HM4 BU is geschikt voor een gewicht van max. 1.500 kg en een lengte van max. 3500 mm bij 1600 mm diameter. Dit is ideaal voor het merendeel van de onderdelen dat voor onze klanten moet worden gebalanceerd. Ook grotere objecten kunnen door ons worden gebalanceerd. Wij denken graag met je mee en vinden (bijna) altijd een oplossing voor jouw uitdaging zodat je machines weer lopen als een tierelier en je bedrijf kan blijven groeien!
Andere werkzaamheden naast het balanceren
Naast het balanceren, wat onze core business is, voeren we ook andere werkzaamheden uit. Denk hierbij aan draai- en freeswerk en laswerk.
Contact
Afspraak maken?
Ben jij er ook van overtuigd dat Jeroen Roels dé partij is om jouw onderdelen te laten balanceren? Een afspraak maken doe je hier. Ga voor ervaring en specialisme in het balanceren van producten. Wij zijn jarenlang actief in zowel de industrie als agrarische sector. Ook voor speciale aanvragen kan je bij ons terecht, we denken altijd met je mee.